TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE

24 lutego, 2020 0 przez Mikołaj Online

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE Truskawki są drinku z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

 

Nie wyłącznie cudownie smakują, ale i pamiętają pozytywny pomysł na bliskie zdrowie. Niektóre z pomocy jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
są służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety skutki te potrafią być dodatkowo szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to niezastąpione źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie przychodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zwiększa pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).

Truskawki to w 90% woda, wśród której owoce zawierają sporo błonnika, węglowodanów oraz białka. Mają znacznie mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Właściwość ta wychodzi z ochronnego działania produktów na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale jeszcze zmianami poziomu cukru we natury.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który korzysta działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a też powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa także na rozwój liczby antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału i zagranicznych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na istnienie i instytucję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają nasz system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima stosowany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obecnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), także dużej części witaminy C, ułatwia przyswajanie tego elementu. Dlatego wykorzystuje się wegetarianom a kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że wówczas być zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole żyjące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i formowania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest szczególnie ważne w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno stanowić złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do powstawania reakcji alergicznych i przynosić bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą prowadzić uczulenia.

Niektórzy mogą mieć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie żąda się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na wysoką ich treść w wynikach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie sugeruje się ich spożywania kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe również znacznie wszechstronne w własnym świecie, sezon rozpoczyna się pod koniec maja także występuje przez cały czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo zastosować w kuchni na ogromne klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa